Hvorfor en vedlikeholdsavtale for WordPress er nødvendig

Selv om WordPress-nettstedet ditt er sikkert ved lansering, krever det kontinuerlig vedlikehold ettersom teknologi og trusler utvikler seg. Uten regelmessige oppdateringer og vedlikehold, uansett hvor godt det er laget, vil de tvære utsatt for nye sikkerhetstrusler og ytelsesproblemer.

En vedlikeholdsavtale er ikke bare en ekstra kostnad: Det er en investering i å bevare nettstedets integritet, sikkerhet og effektivitet over tid – slik at det forblir like robust som den dagen det ble lansert.

WordPress er ikke noe du bare lar «sture og gå»

Mange tror at når et WordPress-nettsted først er oppe og går, kan det klare seg selv. Det stemmer imidlertid ikke. Akkurat som ethvert sofistikert verktøy eller maskineri, krever et WordPress-nettsted regelmessig oppmerksomhet og vedlikehold for å fungere optimalt.

Ignorerer du behovet for rutinemessig vedlikehold, fører dette til at du (mest trolig) havner i en svært uheldig situasjon før eller senere. Derfor er det så viktig å erkjenne viktigheten av vedlikehold fra starten av, både for nettstedets sikkerhet og for at alt skal fungere slik som det skal.

Regelmessig vedlikehold er en proaktiv tilnærming som anbefales for alle nettsted, enten ved å kjøpe en vedlikeholdsavtale, eller planlegge hvordan du utfører vedlikeholdet regelmessig selv.

WordPress er en plattform for alle

WordPress sin brukervennlighet, omfattende tilpasningsmuligheter gjennom utvidelser og temaer – gjør det til et naturlig valg for svært mange – alt fra gjør-det-selv entusiaster til mer erfarne utviklere.

Fordi plattformen er så utbredt, har WordPress god støtte for en rekke tredjepartsverktøy. WordPress er populær innenfor et bredt spekter av bransjer, fordi det er mulig å effektivt kunne publisere innhold, produkter og kampanjer uten noe teknisk kunnskap om nettsider.

Hvorfor en WordPress vedlikeholdsavtale?

Til tross for sitt brukervennlige ytre, opererer WordPress på et komplekst fundament av kode som krever administrasjon og regelmessige oppdateringer. Hvert eneste tema og hver eneste utvidelse, fungerer som en separat del av nettstedets maskineri, hvor hver av de har sine egne oppdateringer og potensielle utfordringer.

WordPress er i tillegg hovedsakelig skrevet i PHP – et kodespråk som stadig utvikler seg og krever regelmessige oppdateringer for å kunne fungere. Summen av alt dette, gjør at vedlikehold og regelmessige oppdateringer sikrer at alle disse bevegelige delene kan fungere sammen på en sikker og harmonisk måte.

Hackere, roboter og sårbarheter

WordPress er åpen kildekode og svært utbredt i dagens internett-landskap. Derfor er det også et populært mål for hackere og ondsinnede roboter. Til tross for plattformens robuste sikkerhet, kan sårbarheter fortsatt oppstå i en av de mange bevegelige delene et WordPress-nettsted består av.

Oppdateringer er første forsvarslinje

Oppdateringer handler ikke bare om at de retter små feil eller legger til nye funksjoner, men de tetter også kritiske sikkerhetshull etter hvert som de oppdages.

Ved å holde WordPress-kjernen, utvidelser og temaer oppdatert, beskytter du det mot de aller nyeste truslene og eventuelle konflikter som kan oppstå mellom komponenter som trenger å snakke sammen.

En vedlikeholdsavtale automatiserer ofte denne prosessen, slik at nettstedet til enhver tid er sikkert, stabilt og funksjonelt.

Webhotellet utfører ikke vedlikehold

En vanlig misforståelse mange har er at webhotellet dekker alle aspekter av nettstedets velstående. I virkeligheten, tilbyr de fleste leverandører bare det grunnleggende, som lagringsplass på en server og oppetid, uten at noe vedlikehold eller endringer blir utført på nettstedet.

Hos de fleste leverandører vil du heller ikke få melding om at nettstedet ditt er offline, krasjet eller dersom ondsinnede brukere eller roboter har begynt å publisere spam signert merkevaren din.

En annen viktig faktor å vurdere er sikkerhetskopier. Mange stoler på backup tjenester som leveres som en del av webhotellet, noe som danner et grunnlag for at du kan reversere uheldige hendelser dersom de skulle oppstå.

Det mange ikke tenker på når de velger svært rimelige leverandører, som typisk koster 15-30 kr pr. mnd, ikke kjører regelmessige sikkerhetskopier av kunders nettsted. Hvis leverandøren din ikke tydelig markedsfører sikkerhetskopier som en del av tjenesten, eller er tilgjengelig for deg hos leverandørens kontrollpanel, bør du ikke anta at de utføres av webhotellet.

For å være på den sikre siden, bør du alltid velge en leverandør hvor backup utføres regelmessig. I tillegg bør implementere en egen regelmessig backuprutine, eller kjøpe en vedlikeholdsavtale hvor dette er inkludert.

Faktorer som ikke styres av WordPress

Faktorer som kan påvirke nettstedets ytelse, ligger utenfor WordPress sin kontroll. Til eksempel webhotellets maskinvare, nettverk, lokasjon og tilknyttede tjenester fra tredjepart.

Hvis det skulle oppstå problemer hos noen av disse, kan de være vanskelig å oppdage. Til eksempel en nettverksfeil vil ikke nødvendigvis gjøre nettstedet utilgjengelig for deg, men for andre som forsøker å besøke nettstedet ditt fra annen geografisk lokasjon.

Problemer som dette kan ikke oppdages uten at nettstedet overvåkes av tjenester som er laget for å oppdage slike feil – noe en vedlikeholdsavtale typisk gjør.

Å vente til krisen inntreffer er ingen løsning

Det å handle når krisen først er inntruffet, kan være både kostbart og skadelig for virksomheten din. Nødløsninger koster ofte langt mer enn regelmessig vedlikehold og kan føre til nedetid, tap av inntekter og svekket tillit hos kunder.

Ved å ha en vedlikeholdsavtale for WordPress, har du allerede beredskapen klar, noe som oftest hindrer at krisen oppstår i utgangspunktet, men også for å raskere kunne rette feil når uhellet inntreffer.

Hva bør en vedlikeholdsavtale for WordPress inneholde?

Hovedgrunnen til å kjøpe en vedlikeholdsavtale for WordPress er å sikre nettstedets stabilitet og sikkerhet. En slik avtale bør dekke de viktigste områdene for at nettstedet til enhver tid skal være tilgjengelig for besøkende.

Regelmessige oppdateringer

Regelmessige oppdateringer er essensielle for å beskytte nettstedet ditt mot sårbarheter.

For det aller fleste nettsted er det tilstrekkelig å utføre oppdateringer ukentlig eller annenhver uke. Dette gir en god balanse mellom å holde seg oppdatert, og minimere nedetiden under selve oppdateringsprosessen.

En slik tidsplan gir også rom for å teste nye oppdateringer først, for å unngå konflikter mellom WordPress, temaer og utvidelser. Et unntak av regelen er dersom en oppdatering tetter kritiske sikkerhetshull, da bør den installeres så raskt som mulig.

Sikkerhetsovervåking

Kontinuerlig sikkerhetsovervåking tilknyttet Patchstack eller tilsvarende, vil kunne varsle om potensielle sårbarheter på WordPress-nettstedet før de blir et problem.

Når utviklere oppdager kritiske feil i egen eller andres kode, er det vanlig praksis at de varsler om sårbarheten, uten at selve detaljene gjøres kjent offentlig. Sårbarheter kan på denne måten rettes før offentligheten blir informert om hvor sikkerhetshullet i komponenten er.

Hastighetsoptimalisering

En god vedlikeholdsavtale vil overvåke potensielle hastighetsproblemer på nettstedet.

Hastigheten på et nettsted testes nesten alltid før lansering, men kan lett gå i glemmeboken etter hvert som tiden går. En vedlikeholdsavtale bør derfor inneholde regelmessig test av denne, slik det lettere kan gjøres tiltak dersom endringer gjør nettstedet tregt.

Regelmessige sikkerhetskopier

Sikkerhetskopier av WordPress-nettstedet er en helt avgjørende komponent i alle vedlikeholdsavtaler. Disse bør utføres regelmessig og være lagret på et sikkert sted.

Dette sikrer at du alltid kan gjenopprette nettstedet hvis uhellet inntreffer.

Oppetidsovervåking

En vedlikeholdsavtale bør inkludere overvåking av oppetid. En slik tjeneste sjekker nettstedet ditt med jevne mellomrom, og varsler deg hvis det blir utilgjengelig.

Dette gir deg muligheten til å løse problemer før det påvirker besøkende i vesentlig grad.

Teknisk support

Tilgang til teknisk support kan spare deg tid og unødig frustrasjon. Enten du trenger hjelp til å feilsøke et problem, eller endre tekniske innstillinger, kan være helt uvurderlig når du bare må få løst noe raskt.

Vedlikeholdsrapport

En god vedlikeholdsavtale vil kunne gi deg en ukentlig eller månedlig rapport om hva arbeid som er utført, inkludert hvilke oppdateringer, optimaliseringer og sikkerhetskopier som er utført på nettstedet.

Konklusjon

Å vedlikeholde et WordPress-nettsted er ikke en passiv oppgave, men en kontinuerlig forpliktelse for å sikre nettstedets helse, sikkerhet og ytelse. Ved å kjøpe en vedlikeholdsavtale for WordPress, beskytter du tilstedeværelsen din på internett mot potensielle trusler og avbrudd.

En god vedlikeholdsavtale inkluderer regelmessige oppdateringer, sikkerhetskopier, overvåking og teknisk brukerstøtte – det er en investering i nettstedets fremtid, og vil være lønnsom for deg over tid.

Share this article